MENU CLOSE

Staying inspired

My inspiration and creativity for photography has lately been almost non-existent. The reasons are pretty simple:
It is the darkest period of the year where I live and it is pitch dark in the mornings when I start working and also when I am done at work. It’s also very cold, and going out to make photographs in -5 to -15 celsius is not too tempting either (I don’t like the cold too much).

I guess I’m not alone in this. So what can we do about it? Sometimes even the simplest thing that you have been looking at for days, months and even years can become a really interesting photograph.

The image above was taken today. The window (and blinds) are right by my desk at home and I have been looking through this window for like six months now, and I have seen the sunset through it many times. Never did I think that it could become an interesting photograph.

So look around your house or apartement. I bet there are many things that can become quite interesting to photograph in your home. The problem is that we’re so used to seeing these things every day so they become uninteresting. If you own a macro lens then this is the time to use it!

Open your eyes and have fun.

7 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Stian Schløsser Møllerreply
December 13, 2012 at 20:16

Helt enig (beklager, jeg gidder ikke å skrive denne kommentaren på engelsk). Vinteren er deprimerende – og kombinert med masse jobb, så blir tiden og overskuddet til å knipse altfor knapt. Men det arrangeres masse konserter i Oslo, så jeg gleder meg heller over å fotografere artister på scenen (såsant jeg får fotopass). Og over nyåret skal jeg for første gang prøve meg på vintersport – så får heller gatefotograferingen ligge litt i (vinter)dvale…

Børgereply
December 15, 2012 at 20:39
– In reply to: Stian Schløsser Møller

Du har helt rett Stian. Motivasjonen er så som så når været er kranglete også. De frister rett og slett ikke! Og det er virkelig vanskelig og få med seg lyset om dagene når det er mørkt før man begynner og jobbe og mørkt igjen når man er feridg med arbeidsdagen. Jeg tenkte jeg skulle prøve og ta litt bilder av juleshoppinga i neste uke, så får vi se om været er på min side 🙂

Chris Bronskreply
December 14, 2012 at 20:46

Strong shot. I’ve been struggling to shoot, too, during the bleak rainy fall here in Seattle. You’ve made the most here of being forced to shoot indoors.

Børgereply
December 15, 2012 at 20:38
– In reply to: Chris Bronsk

Thanks Chris!

ckponderingsreply
December 19, 2012 at 07:55

While the temperatures are not as low here, everything else is the same, and I feel your pain… :-/

Great image, though! 🙂

Børgereply
January 2, 2013 at 18:09
– In reply to: ckponderings

Thanks! The summer is on it’s way 🙂

Elinareply
August 20, 2014 at 10:44

Beautiful! 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.